Updates announcements and testing


  • Updated a D54250WYK / i5-4250U / 16GB
    XCP-ng 8.1 fully patched

    Seems to work without unexpected issues, VMs are running fine.
    My USB NIC setup / configuration stopped working, but that was somewhat expected.
    I will fix this and report back, if I have an idea why it broke.
    Works again after another shutdown / start sequence 😊


  • Updated xcp-ng 8.1 fully patched (Dell R710, dual L5640, 92GB).
    no regression to report (but I am not using Xendesktop, SDN, and my dhcp already contains hostname)

  • XCP-ng Team

    IMPORTANT Security updates!

    Calling all stations

    Please test it with yum update qemu --enablerepo=xcp-ng-testing.

    Might be a bad flaw, so earlier people get feedback, faster we can release it 🙂


  • @olivierlambert said in Updates announcements and testing:

    qemu

    Does this require a reboot or toolstack restart?

  • XCP-ng Team

    Good question. If I'm reading this correctly:

    Once the hotfix has been applied, the affected guest HVM VMs will need to be restarted or migrated to an updated host to make the remediation effective.

    In short, fresh qemu "fixed" process will be respawn at VM creation/reboot, so no need to reboot the host.


  • Updated a D54250WYK / i5-4250U / 16GB
    XCP-ng 8.1 fully patched including the update candidates from 11 days ago

    Update ran succesfully (no errors).
    Rebooted the host just to be sure.
    VMs came up with no problem and seem to work as expected (but I realy just fired them up and poked around a bit, so no real testing)

  • XCP-ng Team

    Thanks a lot!


  • Updated Dell R620 / XCP-ng 8.1. Rebooting all VMs now, but they appear to be coming up just fine.

  • XCP-ng Team

    It's live 🙂 Thanks for the feedback!

  • XCP-ng Team

    New security update candidate for the Xen package in XCP-ng!

    Prompt feedback needed

    So, a new patch of security patches were released for the Xen hypervisor that is at the core of XCP-ng. Updates candidates are available for XCP-ng 8.1 and in the making for XCP-ng 8.0.

    What's being fixed

    Mostly flaws allowing privileged guest processes may crash the host under certain conditions.

    XCP-ng 8.1

    • Update with yum update xen-dom0-libs xen-dom0-tools xen-hypervisor xen-libs xen-tools --enablerepo=xcp-ng-testing
    • Reboot.
    • Check that your host(s) still work (Spoiler: they will).
    • Report here
    • Receive our gratitude

    XCP-ng 8.0

    Coming soon


  • @stormi Updated a D54250WYK / i5-4250U / 16GB / XCP-ng 8.1 fully patched
    Host is indeed working and VMs started without any issues.
    Will try on my new R720 later, but I am confident that it will work as well.
    Nice work as always 👍

    Edit: Updated a Dell R720 / dual Intel Xeon CPU E5-2640 v2 / 128 GB / XCP-ng 8.1 fully patched as well. All good.


  • The bug/security patches upstream never seem to end. Seems like since April all you guys have had time for is this...

  • XCP-ng Team

    The update for XCP-ng 8.1 has now been pushed to the official updates repositories.

    The update for XCP-ng 8.0 is now available for testing:

    • Update with yum update xen-dom0-libs xen-dom0-tools xen-hypervisor xen-libs xen-tools --enablerepo=xcp-ng-testing
    • Reboot.
    • Check that your host(s) still work (Spoiler: they will).
    • Report here
    • Receive our gratitude
  • XCP-ng Team

    New call for testing the XCP-ng 8.0 update candidate. I'd like to publish it today.


  • @stormi I tried insalling the 8.0 update with the command you have listed but nothing installs on the server

     yum update xen-dom0-libs xen-dom0-tools xen-hypervisor xen-libs xen-tools --enablerepo=xcp-ng-testing
    Loaded plugins: fastestmirror
    Loading mirror speeds from cached hostfile
    Excluding mirror: updates.xcp-ng.org
     * xcp-ng-base: mirrors.xcp-ng.org
    Excluding mirror: updates.xcp-ng.org
     * xcp-ng-testing: mirrors.xcp-ng.org
    Excluding mirror: updates.xcp-ng.org
     * xcp-ng-updates: mirrors.xcp-ng.org
    No packages marked for update
    
  • XCP-ng Team

    I just pushed the update to the official updates repository. Maybe you installed it already, if you ran yum update.

  • XCP-ng Team


  • @stormi Yup, I did just before trying to install the test update so I must have gotten it after you published. Everything seems to be working fine here afterward.

  • XCP-ng Team

    New security update
    We'll push security updates for XCP-ng 8.1 before the end of the week, and for XCP-ng 8.0 as soon as possible.

    On 8.1, please test with:

    yum clean all --enablerepo=xcp-ng-testing
    yum update kernel xapi-core xapi-tests xapi-xe xcp-networkd xen-dom0-libs xen-dom0-tools xen-hypervisor xen-libs xen-tools --enablerepo=xcp-ng-testing
    reboot
    

    As usual, the objective of the test is to confirm that everything still works as well as before the update.

    I'll post a separate message when an update candidate is available for XCP-ng 8.0.

  • XCP-ng Team

    I have published the security updates for XCP-ng 8.1, so you can already update your hosts.

    The blog post will be published a bit later, at the same time as the XCP-ng 8.0 update.

XCP-ng Pro Support

XCP-ng Pro Support